« 立春、節分の翌日!(2013.2.4.) | トップページ | Sasazushi(Ishikawa), 笹寿司(石川)(2013.2.13) »

2013年2月11日 (月)

Ame(Candy, Tawaraya, Kanazawa) , 飴(俵屋、金沢)(2013.2.11)

 Ame is a sticky honey-like candy. The products are made of starch of glutinous or nonglutinous rices and barley malt with diastatic  enzyme, amylase, with neither sugar nor preservatives. 

 Its sweetness comes naturally from malt sugar, maltose, making it a traditional health food for a sick person. It is also used in cooking and makes a good sweetner of coffee and black tea.

17001265_1900_11_2

Jiro Ame(じろ あめ、Tawaraya, Kanazawa) Jiro Ame is a well known sweet in thick syrup that has been traditinonally eaten by new mothers as a source of nuturition after giving birth. It is said that Tawaraya Ame Shop starts at 1830, the Edo period.

(Reference)  金沢の水飴(俵屋)にまつわる歴史伝承、水飴のじろあめ、粟あめ、おこしあめ、とは: http://kanazawa-sakurada.cocolog-nifty.com/blog/2012/12/99.html

« 立春、節分の翌日!(2013.2.4.) | トップページ | Sasazushi(Ishikawa), 笹寿司(石川)(2013.2.13) »

● Science Topology ( サイエンス、歴史散歩、金沢、石川)」カテゴリの記事

コメント

コメントを書く

コメントは記事投稿者が公開するまで表示されません。

(ウェブ上には掲載しません)

トラックバック

この記事のトラックバックURL:
http://app.f.cocolog-nifty.com/t/trackback/1802629/49332344

この記事へのトラックバック一覧です: Ame(Candy, Tawaraya, Kanazawa) , 飴(俵屋、金沢)(2013.2.11):

« 立春、節分の翌日!(2013.2.4.) | トップページ | Sasazushi(Ishikawa), 笹寿司(石川)(2013.2.13) »

2017年12月
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

カテゴリー

フォト

アクセス解析

無料ブログはココログ